Основната карактеристика на проектот е очигледното отсуство на секоја функција на зградата. Сепак, комплетно отворената и слободна форма на изложбениот павилјон исполнува некои многу комплексни барања на тековните изложбени стандарди. Висината на павилјонот, носивоста на подот, акустичните параметри на перфорираниот свод, техничката опрема, кровната и фасадната опрема на павилјонот – сите овозможуваат практично какви било активности што се посакувани да се одвиваат овде, од тешка градба и воена опрема до концерти и ревии. Функционалните елементи во левитирачките капсули овозможуваат површината на приземјето, кога е подигната, да се дизајнира и декорира на кој било посакуван начин. Главен аспект беше и можноста да се создаде карактеристична форма на павилјон, бидејќи овој објект е наменет да биде централен елемент на изложбата.

Акустичен тунел долг 1,2 км, футуристички дизајниран од челик и стакло, беше инсталиран на автопатот S8 (од Бреслау преку Лоѓ, Варшава до Бјалисток). Современите стаклени екрани во форма на тунел се наменети да ги заштитат жителите на Бродно, Варшавска населба, од бучава од сообраќај.

Овој проект беше имплементиран со користење на систем Jansen VISS Basic TVS. Компанијата KönigStahl доби техничко одобрување, специјално за овој проект, од Straßen und Brückenbauinstitut (Здружение за изградба на улици и мостови) во Варшава. Целта беше да се развие еден вид конструкција што не само што може да ги исполни високите барања за звучна изолација, туку исто така ќе биде лесна за спроведување и визуелно привлечна. Приближно 60 000 м² ламинирани стакла со потребните акустични параметри и приближно 8000 м² панели за изолација на звук беа инсталирани за нашиот клиент при изградбата на тунелот. Големината на тунелот е 2 x 16 m во најтесната точка, и 2 x 32 m во нејзината најширока точка. Излезите за итни случаи се наоѓаат на секои 200 м. За да се гарантира циркулација на воздухот без употреба на систем за вентилација, деловите од тунелот се отворени – близу 15% од површината на тунелот не е покриено.