Полска

Acoustic tunnels Warsaw

https://alukoenigstahl.mk/wp-content/uploads/2020/09/Akkustik-Tunnel-Warschau5.jpg

Карактеристики на системот

Вид објект
Cultural buildings
Продукти
Jansen VISS Basic Roof Glazing Special construction
Локација
Warsaw Poland
Година на изведба
2014
Архитект
Transprojekt; FOROOM Grotte
Клиент
J&P-AVAX SA
Специјализирана фирма
Metaplast-Stolarka
Фотографии
AluKönigStahl

Акустичен тунел долг 1,2 км, футуристички дизајниран од челик и стакло, беше инсталиран на автопатот S8 (од Бреслау преку Лоѓ, Варшава до Бјалисток). Современите стаклени екрани во форма на тунел се наменети да ги заштитат жителите на Бродно, Варшавска населба, од бучава од сообраќај.

Овој проект беше имплементиран со користење на систем Jansen VISS Basic TVS. Компанијата KönigStahl доби техничко одобрување, специјално за овој проект, од Straßen und Brückenbauinstitut (Здружение за изградба на улици и мостови) во Варшава. Целта беше да се развие еден вид конструкција што не само што може да ги исполни високите барања за звучна изолација, туку исто така ќе биде лесна за спроведување и визуелно привлечна. Приближно 60 000 м² ламинирани стакла со потребните акустични параметри и приближно 8000 м² панели за изолација на звук беа инсталирани за нашиот клиент при изградбата на тунелот. Големината на тунелот е 2 x 16 m во најтесната точка, и 2 x 32 m во нејзината најширока точка. Излезите за итни случаи се наоѓаат на секои 200 м. За да се гарантира циркулација на воздухот без употреба на систем за вентилација, деловите од тунелот се отворени – близу 15% од површината на тунелот не е покриено.

Други

Референции