Австрија

Donau-City Tower I

https://alukoenigstahl.mk/wp-content/uploads/2020/09/DC_Tower__0138.jpg

Карактеристики на системот

Вид објект
Канцеларија и бизнис
Продукти
Special construction
Локација
Donau-City-Straße 7 1220 Vienna Austria
Година на изведба
2013
Архитект
Dominique Perrault
Клиент
WED
Специјализирана фирма
Strabag Metallica GmbH
Фотографии
AluKönigStahl

Изградена есента 2013 година, DC Tower 1 не само што е највисоката зграда во Австрија со 250 метри, туку е и фасцинантно, модерно градско обележје. Од приземјето до врвот на антената, се мерат 250 м. За споредба: катедралата Стефан е висока 137 м. DC Tower, исто така, ја надминува висината на соседните висококатници во Виена Донацити (Арес-кула: 100 м, Техника-порта-кула: 75 м). Со својата „висина од една четвртина километар“, Кулата е – барем засега – една од 10-те највисоки (завршени) згради во Европа. Стаклената фасада на DC Towers 1 е конструирана од приближно 40.000 квадратни метри еднослојна фасада, која се состои од два различни вида фасада. Фасадниот тип 01 се користи од три страни на зградата и има прави / рамни површини. Фасаден тип 02 се користи само од едната страна на висококатницата. Овој посебен вид фасада е технички многу баран, бидејќи површината се состои од ленти со лицева ширина од 5,6 мм, кои се аголни кон надворешноста / внатрешноста под наизменични агли од 1,9 °, 3,8 ° и 5,7 °. DC Tower комбинира архитектура и естетика со најсовремените „зелени“ градежни методи и функционалност. Тоа беше една од првите австриски канцелариски кули што беше изградена и опремена во согласност со барањата за енергија и одржливост за „Зелената зграда“, утврдени од комисијата на Европската унија. На почетокот на 2015 година, финализирана е сертификацијата како „Зелена зграда“ во согласност со LEED ©. DC Tower доби награда за платина, највисоко можно ниво. (Извор: www.dctowers.at) ​​

Други

Референции