Бугарија

Vertigo Tower

https://alukoenigstahl.mk/wp-content/uploads/2020/09/3034a19.jpg

Карактеристики на системот

Вид објект
Канцеларија и бизнис
Продукти
Special construction Schüco
Локација
1404 Sofia, Bulgaria
Година на изведба
2012
Архитект
Arch. Raimondo Flaccomino, Architekturbüro "Panidea"
Клиент
Casa Chic
Специјализирана фирма
Juventa - 3
Фотографии
AluKönigStahl

Визуелниот шарм на Вертиго кулата доаѓа од екстравагантното и тешко разбирливо формирање на стаклената фасада. Изграден на подножјето на експанзивните планини во Софија, формира аголна кристална форма, пандан на меките форми на планинските силуети. Посетителите и жителите имаат прекрасен поглед на градот и околината. Зградата е во согласност со највисоките европски технички норми и има многу необичен архитектонски дизајн, во форма на дијамант.

Со цел да се избегнат непотребни одложувања за време на изградбата на канцелариската кула, градежникот се стремел кон фасадно решение користејќи методи на конструкција SG. Поради многуте различни видови фасадни области што се користат врз основа на аглите на просториите, беше развиена фасадна решетка која, наизменично ги компресира или шири дијагоналните рабови на фасадата додека ги рефлектира боите на небото и околината. Како резултат на идиосинкратичната 3Д-геометрија на стаклената кула, се појавува ситуација кога фасадниот профил не може да прифати позиции под агол од 90 ° од стаклената површина. Ова го исклучува конвенционалниот метод за изградба на фасадата тип вертикала-хоризонтала. Развиена е посебна конструктивна метода каде што „квази-вертикалните“ профили ја исполнувале само намената за подструктура. Елементите на рамката, со залепено стакло , можеа да се монтираат совршено, со употреба на споени профили под одреден агол.

Во голема мера, Вертиго-кулата привлекува внимание поради нејзиниот карактеристичен изглед. Дизајнот и изгледот се чини дека се инспирирани од потрагата по најразлични визии. Формата на монолитната структура се манифестира како точна референца на кристална форма. Ниту еден излишен детал не го одвлекува вниманието од јасната архитектура на нејзиниот изглед.

Други

Референции