Основната карактеристика на проектот е очигледното отсуство на секоја функција на зградата. Сепак, комплетно отворената и слободна форма на изложбениот павилјон исполнува некои многу комплексни барања на тековните изложбени стандарди. Висината на павилјонот, носивоста на подот, акустичните параметри на перфорираниот свод, техничката опрема, кровната и фасадната опрема на павилјонот – сите овозможуваат практично какви било активности што се посакувани да се одвиваат овде, од тешка градба и воена опрема до концерти и ревии. Функционалните елементи во левитирачките капсули овозможуваат површината на приземјето, кога е подигната, да се дизајнира и декорира на кој било посакуван начин. Главен аспект беше и можноста да се создаде карактеристична форма на павилјон, бидејќи овој објект е наменет да биде централен елемент на изложбата.