Романија

Unicredit Tower

https://alukoenigstahl.mk/wp-content/uploads/2020/09/uc05.jpg

Карактеристики на системот

Вид објект
Office- and administration building
Продукти
Special construction Schüco FW 50+ SG
Локација
012101 Bucharest Romania
Година на изведба
2012
Архитект
Westfourth SRL
Клиент
Bog'Art Offices
Специјализирана фирма
Alusystem SRL
Фотографии
AluKönigStahl GmbH

Новото седиште на банка Уникредит Тириак во Букурешт, кулата Уникредит на булеварот Експозитиеи, се наоѓа во непосредна близина на двете таканаречени кули на портата. Тие формираат еден вид порта до центарот на градот лоциран на северо-запад од периферијата. Изведувачот, оддалечувајќи се од оваа типична градска конструкција, побара архитектонска рамка со голема формат. Архитектите развија – за зграда на банка многу невообичаен – концепт: зградата не се крева исправено вертикално, туку се поместува хоризонтално. 16-катната зграда се виши во воздухот, изгледајќи како некој да и врши страничен притисок. Надворешната стаклена обвивка останува „неоштетена“. Пространи атриуми во зградата беа овозможени со хоризонталното поместување на подовите. Зградата е малку подигната од тесната источна страна, што овозможува покривање на влезот.

Други

Референции