Австрија

EOD Tower

https://alukoenigstahl.mk/wp-content/uploads/2020/09/2013-02-EOD-Tower-Wien-13.jpg

Карактеристики на системот

Вид објект
Канцеларија и бизнис
Продукти
Special construction
Локација
1020 Vienna Austria
Година на изведба
2013
Архитект
DI Dieter Hayde & Arch. DI Ernst Maurer
Клиент
Raiffeisen-Holding Niederösterreich-Wien
Специјализирана фирма
STRABAG AG Hoch- und Ingenieurbau Österreich Ost
Фотографии
AluKönigStahl

Новата канцелариска зграда за Raiffeisen Holding NÖ-Wien на каналот Дунав во Виена е градска пресвртница за заштита на климата, зачувување на ресурсите и енергетска ефикасност и е меѓународен пример како овластена канцелариска зграда. Овој додаток на Рајфајзенхаус е сертифициран според критериумите за сертифицирање на нерезиденцијални, пасивни згради од страна на Пасивхаузин во институтот Дармштад – д-р Волфганг Феист, од Австрискиот институт за здрава и еколошка зграда (печат на квалитетот на ИБО).

Како генерален консултант и во согласност со спецификациите дадени од Иницијативата Raiffeisen-Klimaschutz-Initiative, Vasko+Partner го разви концептот на градење со фотоволтаични системи, ладење со употреба на вода од каналот Дунав, користење на геотермална топлинска активација, когенерација што работи на биогас, како и фасада за контрола на климата. Спроведувањето на овие амбициозни концепти беше можно бидејќи Vasko+Partner веќе беше договорен како генерален консултант пред посветувањето на зградата. Главните предизвици на конструкциското инженерство беа двата постојни висококатници од хибриден тип на конструкција лоцирани директно на работ на градежната јама. Операциите во обете овие згради мораа да продолжат со што е можно помал прекин во текот на фазата на изградба. Алуконигштал разви специјална фасада заснована на Schüco-Systems AWS 75.SI за да го постигне тоа.

Други

Референции