Австрија

Argos Graz

https://alukoenigstahl.mk/wp-content/uploads/2020/08/Argos1.jpg

Карактеристики на системот

Вид објект
Станбен комплекс
Продукти
Jansen Janisol Arte
Локација
Burggasse 15 8010 Graz Austria
Година на изведба
2018
Архитект
Zaha Hadid
Клиент
WEGRAZ
Специјализирана фирма
Metallbau Sauritschnig
Фотографии
AluKönigStahl

Сервисирана станбена зграда за краткорочни и долгорочни гости беше изградена во стариот град Грац според дизајнот на Заха Хадид. Со „АРГОС“, ирачко-англискиот архитект преовладуваше над десет реномирани конкуренти. Поделена е во двоспратна основна зона, дизајнирана како фасада за застаклување на структурата и перфорирана фасада над неа со асиметрично распоредени, надворешно закривени прозорци, т.н. „меурчиња“ – неконвенционалното толкување на Заха Хадид за современа перфорирана фасада. Името на проектот „АРГОС“ произлегува од митот за грчкиот гигант Аргос со стоте очи – преку кои гостите на пансионот уживаат во уникатниот поглед кон центарот на градот Грац.

Подконструкција направена од глалам најпрво беше инсталирана на нивото на главната фасада, која беше конструирана во бетон на самото место. Надворешната обвивка на „меурчињата“ е изработена од армирано пластично влакно (GRP) и е поставена на подструктурата со средна топлинска изолација; нејзината внатрешна обвивка е изработена од гипс картон. Во дрвената конструкција е вметнато носечко застаклување изработено од двојно изолирано стакло, делумно со заштита од сонце и делумно со функција за заштита од топлина. Елементите на прозорецот за отворање се  вградени во милиметарски пресек. Фактот дека 48-те највисоки прозорци требаше да бидат произведени со заоблени агли беше само уште еден предизвик што Саурицниг го совлада со Јанисол Арте 2.0: профилот може да се свитка без никакви проблеми.

Други

Референции