Новости

декември 2, 2020

Прозорецот: Минато – Сегашност – Иднина

Историјата на прозорецот е стара колку и самата архитектура. Првично што е можно помали, во раните денови прозорците имаа функција само да обезбедат светлина и вентилација за зградите. Ништо не е променето во овие основни функции, сепак модерните прозорци имаат значително повеќе функции. Причината за ваквиот развој на настаните беа енергетските кризи во втората половина на 20 век. Денес прозорците даваат голем придонес кон енергетската ефикасност и одржливост во рамките на комплетната зграда. Исто така, во зависност од нивниот дизајн тие обезбедуваат ефективна заштита од звук, звук, провала или пожар, а доколку е потребно може да обезбеди и заштита од експлозија.

Прозорците исто така играат важна улога во топлинската изолација: Правилно изолираната зграда со слабо изолирани прозорци не е корисна, исто како и слабо изолираната фасада со прозорците за заштеда на енергија до пасивна градба. Секоја фасада има свои барања и своја вредност на топлинска изолација, на која прозорците мора да бидат прилагодени.

Денешни иновации за утрешните прозорци

Три од најважните својства на современиот прозорец се неспорни:

  • Долговечност
  • Едноставна нега и чистење
  • Разновидна употреба

Прозорците ги следат барањата на зградата– тие или непречено се вклопуваат во архитектурата или даваат акценти. Пример за обезбедување на акценти може несомнено да се види во центарот на градот Грац. Со многу прозорци, фасадата ве потсетува на гигант со многу очи. И покрај екстравагантната фасада, Apartmenthaus Agros Graz се вклопува одлично во околината.

Прозорците не се само едноставни градежни елементи, туку исто така претставуваат и квалитет на живот. Затоа, на прозорците во станбена зграда треба да им се посвети исто толку внимание во дизајнот, како на кујната или бањата.


Различните димензии на прозорци ја обезбедуваат секоја зграда со индивидуален карактер 

Добро дизајнираната зграда ги исполнува тековните и идните барања на сите корисници: Ова исто така вклучува и максимална удобност при користењето на прозорците. Без разлика дали ќе одлучите да имате целосно автоматско или механичко решение, AluKönigStahl и Schüco обезбедуваат целосни системи за сите ваши барања.

Естетика на прозорецот: Клучна карактеристика на целата зграда

Желбата за дизајн и естетика не само што го обликува стилот на нашата облека или нашиот избор на автомобил, туку и просторот за живеење; фактот дека прозорците исто така треба да ги исполнуваат највисоките побарувања во однос на дизајнот и функцијата, сепак често се реализира само во пракса.

Дизајнот на прозорецот зависи од многу аспекти како што се материјали, површини, бои и контури. Елементите како што се визуелно скриени окови или технологија на погон, со кои прозорците автоматски се отвораат, затвораат или заклучуваат и затоа можат да се интегрираат во решенијата Smart Home, се исто така неопходни за удобноста на корисникот.

Изгледот на прозорците ја обликува целата архитектура. Затоа, при купување прозорци треба да се земат предвид сите овие елементи: Со помош на најновите софтверски производи како што е Schüco Product Configurator, различните комбинации може да се визуелизираат, овозможувајќи му на клиентот да му се гарантира најголемо задоволство од завршувањето на зградата. И со софтверот за дизајн SchüCal како проектант или калкулант, можете да ја извршите понудата и да обработувате нарачки, како и подготовката на работата. Како и стандардните резултати за понуда, нарачка, производство, испорака и фактурирање, како опција може да се подготват пресеци, пренос на пресеци во CAD, пресметка на времето на производство, како и пренос на податоци до системите ERP / PPS.