Новости

декември 2, 2020

Градејќи ја зградата на идното денес

Иновациите во материјалите, новите технологии и дигитализацијата се одговори на новите барања во градското градење. Управниот директор на AluKönigStahl, Евалд Милер, за време на едно интервју ги изнесе најважните идни трендови . Користејќи алуминиумски и челични системи од партнерите Schüco и Jansen, AluKönigStahl овозможува решенија ориентирани кон иднината за зградите од иднината.

 

Како изгледа градот на иднината? Како треба да замислиме метропола во 2050 година?

ЕВАЛД МИЛЕР: Трендот во однос на зградите очигледно оди во насока на згуснување, а особено на вертикализација. Како резултат на ова, материјалите, а исто така и технолошките гранични услови веќе мора да ги овозможат овие трендови. На овој начин, структурите што ги градиме со нашите клиенти денес идеално, сепак ќе бидат релевантни со децении. Тука, ние исто така зборуваме за ефикасност и зачувување на ресурсите, како и за одржливост – т.е. како и со што градам во моментот и како сè е дигитализирано и мрежно.

Кои трендови се наоѓаат на врвот на вашата агенда?

ЕВАЛД МИЛЕР: Во градежништвото, факторите на успех се слободата на дизајнирање и планирање на сигурноста: Модулите што можат слободно да се комбинираат гарантираат ефикасност и работа за повеќе различни концепти за употреба. Особено во градовите, зградата не се користи автоматски на ист начин континуирано. Предизвик е флексибилноста на употребата – денес и за следните генерации. На пример, бизнисите можат да се наоѓаат на приземјето, додека во вториот и третиот кат има хотел, а на последниот кат дел од приватните жители живеат во пентхаус. Со алуминиумските и челичните системи од AluKönigStahl, го правиме можно дизајнирањето на флексибилни концепти за градење. Архитектите задржуваат простор за креативност и индивидуалност, додека својствата можат да бидат дизајнирани со заштеда на ресурси, удобни и одржливи.

Дали можете да ни дадете специфични примери за ова?

ЕВАЛД МИЛЕР: Урбанизацијата се зголемува: Се повеќе и повеќе луѓе живеат и работат во градовите, просторот е ценет. Вертикално и „високо искачување“ во многу случаи е иднината на градењето. Во комерцијалниот сектор ова значи: зголемена употреба на  елементни фасади. Решенијата за вентилација, заштита од сонце и звучна изолација можат да се интегрираат врз основа на индивидуалните барања. Визуелниот стил на фасадата исто така може слободно да се избере врз основа на барањата. Нормално, денес фасадата нуди повеќе од само визуелна површина. Мехатронските елементи можат да се поврзат и контролираат преку апликации – дури и од далечина.

А во станбениот сегмент? Кој е акцентот тука?

ЕВАЛД МИЛЕР:Дури и во станбениот сектор клиентите бараат максимална слобода на дизајнот, висока јачина и одржливост. Енергетската ефикасност е особено важна. Ова значи дека материјалите и системите за дизајн се неверојатно важен фактор: Овде, со БИМ (моделирање на информации за градење), секторот има исклучително ефикасна алатка за соработка. Сите релевантни податоци за зградата се чуваат и комбинираат дигитално. Ова им овозможува на нови и креативни решенија да бидат имплементирани поекономично, но исто така особено со помало барање за ресурси – природно и во комерцијалниот сектор.

Како треба да го замислиме степенот на дигитализација?

ЕВАЛД МИЛЕР: Зголемената дигитализација значи и поголема енергетска ефикасност. Платформите за надгледување можат да ги контролираат и следат мехатронските елементи преку паметен телефон. Тука интерфејсите со отворена архитектура овозможуваат максимална разновидност, бидејќи тие можат да бидат поврзани во системи за контрола на зградата, исто како и во системите „Паметен дом“. Корисниците секогаш имаат преглед благодарение на модерната технологија: Користејќи HD камери, инфрацрвени LED диоди и системи за контрола на пристап, влезната област е секогаш видлива и безбедна. Комплетната операција и конфигурација може да се направат и со апликација – дури и од троседот на паметен телефон.

Од обвивката на зградата во внатрешноста. Кои се иновациите тука?

ЕВАЛД МИЛЕР:Нормално дека само визуелниот изглед не е сè. Вертикалното градење носи и големи побарувања во однос на енергетската ефикасност и удобност. Особено во поголемите градови на пример, важно е воздухот да се исчисти пред да влезе во внатрешноста. Во исто време, бучавата од сообраќајот треба да остане надвор, за што, меѓу другото, специјални прозорски отвори за прозорци и стакло може да дадат придонес. Во однос на акустиката – ако прозорците се отворени на пример – постои тренд во насока на активна звучна изолација т.е. активно поништување на бучавата (ANC). Тука има модули за вентилација ANC со интегрирани звучници, кои произведуваат анти-бучава, усогласени со надворешниот шум. Ова овозможува да се намалат звучните бранови што влегуваат. Паралелно, интегрираните фасадни елементи кои апсорбираат звук придонесуваат за општо намалување на надворешниот шум. Заштита од сонце со најголема можна отпорност на ветер додава на високо функционалната фасада.

Што го обележува градењето на иднината?

ЕВАЛД МИЛЕР: Одржливиот карактер на зградата е составен од вистинската мешавина. За одржливи згради, AluKönigStahl заедно со своите партнери во системите Schüco и Jansen, нудат технологии и системи, кои работат хармонично со условите на животната средина. Нашите алуминиумски и челични системи ги исполнуваат сите основни принципи на одржлив развој на производи. Тие обезбедуваат максимална слобода на дизајнот и висок афинитет за дизајн, а исто така се специфицирани за висок степен на употребливост, практичност на корисникот, енергетска ефикасност, зачувување на ресурсите и заштита на климата. Ова значи, системите имаат долг век на траење и можат да се рециклираат. Сите овие технологии овозможуваат бројни нови пристапи и методи, за кои треба да се размисли. Ова е квинтесенција на пристапот – и исто така каде лежи потенцијалот за високо ефикасна градба на згради.

 

Заклучок: Најважните карактеристики на градењето на иднината се:

  • Одржливост и заштеда на оскудните ресурси
  • Обезбедување флексибилност на употреба преку модули што можат да се комбинираат
  • Енергетска ефикасност преку дигитализација (на пр. Системи „Паметен дом“)
  • Иновативни производи за прилагодување на околината (на пр. Активна звучна изолација)